Minister Borec preverí postup súdu

09.11.2013 Bratislava

Minister spravodlivosti si vyžiadal potrebné dokumenty pre analýzu zmien v rozvrhu práce Krajského súdu v Bratislave pri spore predsedu Najvyššieho súdu SR s Generálnou prokuratúrou.
Bratislava 8. novembra 2013 - Ministerstvo spravodlivosti SR nebolo účastníkom daného súdneho konania a nebude sa vyjadrovať k rozsudku. V kompetencii Ministerstva je však možnosť preveriť rozvrh práce súdu a postup jeho tvorby. Rozvrh práce je aktom riadenia predsedu súdu. MS SR bude analyzovať rozvrh práce a jeho jednotlivé zmeny a bude v tejto veci žiadať vysvetlenie od predsedu Krajského súdu v Bratislave.
Akékoľvek závery o porušení zákona považujeme v súčasnosti za predčasné.
Pokiaľ ide o požiadavku na obmedzenie výšky náhrady nemajetkovej ujmy, pripomíname, že v tomto prípade nešlo o postup podľa Občianskeho zákonníka, ale o postup podľa osobitného právneho predpisu- Zákon č. 514/2003 o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. Na základe návrhu Ministerstva spravodlivosti SR bol tento zákon vlani novelizovaný. S účinnosťou od 1. januára 2013 je možné pri nových škodných udalostiach priznávať náhradu nemajetkovej ujmy podľa zákona 514/2003 maximálne vo výške päťdesiatnásobku minimálnej mzdy (v roku 2013 necelých 17 tis. eur).
 
Mgr. Alexandra Donevová
hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR
 

Vyberte región